Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Damasa szakadék

2012.09.27

 

Damasa szakadék 2.jpgA Bükk hegységben, a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben, Uppony és Bánhorváti közelében található egy különleges hangulatú, lejtőcsuszamlás hatására kialakult természeti képződmény, a fokozottan védett Damasa-szakadék.

Bánhorváti határában található az ország egyedülálló földtani-felszínalaktani érdekessége a Damasa-szakadék, mely a miocén kori, vulkáni eredetű andezit agglomerátum kőzeten jött létre.

Damasa szakadék 1.jpgA szűk szikla szorost valószínűleg a XVIII-XIX. századi földrengések által kiváltott blokkcsuszamlások hozták létre. A mély patakvölgy mentén a víz által gyakorta átáztatott üledéken az andezittufa-takaró két hatalmas, valamint több kisebb tömbben lecsúszott a völgybe. A tömbök között a szűk, sötét hasadékokban gyakran még nyáron is lehet havat találni. Különös hangulatú rejtelmes hely ez, az embert könnyen magával ragadja a látvány. Nyáron a zöld lombokkal izgalmas és sejtelmes, ősszel fantasztikusan színes, télen komor és kemény.

Damasa szakadék 3.jpgA sziklatömbök alatt húzódik hazánk második leghosszabb összefüggő álbarlang-rendszere.

A terület növényvilága nagy hasonlóságot mutat mind a közeli Bükk mészkőterületeivel, erdőségeivel, mind pedig a Heves-Borsodi-dombság értékes fátlan irtásrétjeivel.

A terület része a Lázbérci Tájvédelmi Körzetnek, fokozottan védett, kedvelt kiránduló-hely. Megközelíthető a kek_kereszt_2_sav.gif turista jelzésen

Az utóbbi időszakban a sok csapadék miatt megcsúszott a párkánytól a szakadékba vezető út több helyen, tovább nehezítve a 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.