Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Alcsúti Arborétum

2012.09.27

 Alcsúti Arborétum művészi téralkotással épített, harmonikus tagolású kastélykert Magyarország egyik legrégibb angolparkja.

Telepítését József nádor kezdte 1825-ben, külföldről hozott, ritka fafajokkal. Munkáját fia, József főherceg folytatta nagy szakértelemmel és szeretettel. A kert tisztásairól, vágásairól szinte mindenütt a kastély homlokzatára látunk rá, mely a kert középpontját alkotja (a kastélyból csupán a portikusz maradt fenn). Ma a park mintegy 540 fa- és cserjefélét tartalmazó gazdag dendrológiai gyűjtemény. Érdekesség az 1883-ban épült medveház, a mai állatkertek őse. "Magyarország történeti kertjei" és "József főherceg katonái" címmel kiállításokat láthatunk az újjáépített kápolnában és a Babaházban.

Alcsúti Arborétum_3.jpgMintegy 540 fajta fás növény, köztük a vérbükkök, kanadai nyárfák, japánakácok, lepényfák, fekete dió és juharok is virulnak itt. Értékes a hárs-, tölgy- és a gesztenyefajok gyűjteménye is. A különféle fenyőfajták között egész erdőnyit találni virginiai borókafenyőből, és megcsodálhatók az észak-amerikai lombhullató mocsári ciprusok. Egyedülállóan különleges a 24 törzset nevelő óriás tuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró.

Alcsúti Arborétum_4.jpgA táj képét szomorúfűz, szil, kőris, gyertyán színesíti, csendjét pedig sokszólamú madárdal veri fel. Vadvirágok közül csak a hóvirágnak hat faja él itt. A parkból déli irányban, rövid sétával egy hársfasoron át elérhető a Csaplári-erdő, melynek legnagyobb fája az 1830-ban telepített libanoni cédrus. A botanikai ritkaságnak számító, hatalmas fa magassága 29 méter, törzskerülete 4 méter.

Az arborétum kerekesszékkel is látogatható.

Megközelítés

Tömegközlekedés:

Vasúttal Bicske vasútállomásig (van lehetőség akadálymentes szerelvénnyel utazni), majd autóbusszal Alcsútdoboz községháza megállóig. Innen 500 méterre található az Arborétum bejárata, melyet az országúton gyalogosan közelíthetünk meg (járda nincs). Útvonal:

Budapest felől az M1-es autópályán, vagy az 1-es úton, Bicske felől közelíthetjük meg. Alcsútdoboz község a 811-es, Bicskét Székesfehérvárral összekötő út mentén fekszik, a község központjától Székesfehérvár felé, mintegy 500 méterre találjuk az Arborétum bejáratát.

Parkolás:

Parkolni a bejárattal szemközti oldalon, két földút elején lehet, pár méterrel távolabb, a patak hídján túl busszal is megállhatunk. Az országút aszfalt borítása a keskeny útpadkához képest 1-2 cm-rel emelkedik ki. A bejárathoz vezető köves földút kissé lejt, a féloldalt nyitott kapu 90 cm széles.

Az arborétum honlapja: www.alcsuti-arboretum.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.